Vikten av fräsch luft inomhus

Förädlrar med barn brukar tänka på att skaffa sig fräsch och bra inomhusluft. De kanske är medvetna om att inomhusluften inte alltid är så bra. Men hur dålig är inomhusluften egentligen? Det är klart att kvaliteten på inomhusluften kan variera stort beroende på hur huset är byggt och hur bra ventilerna fungerar.

Men generellt sett kan man konstatera att inomhusluften aldrig kan mäta sig med kvaliteten på utomhusluften. Så hur dålig utomhusluften än skulle vara, är inomhusluften alltid mycket, mycket sämre. Så egentligen är det endast air-condition eller starka automatiserade ventiler som kan ändra på den saken. Varför inte skaffa sig både och?

Air-condition mycket energisnål

Skaffar man sig en air-condition får man inte mycket frisk luft in i huset, som samtidigt värms upp av air-conditionen. Det gör att luften som är inne hela tiden blir ersatt med ny och bättre luft. Mindre bra är att air-conditionen inte ser till så att inomhusluften åker ut. Till det måste man ha bra ventiler i stället. En annan nackdel med en air-condition är den att den sällan kan värma upp ett helt hus. Man behöver helt enkelt någon annan värmekälla som kan komplettera en air-condition. Eller tvärtom, egentligen kan en air-condition endast komplettera en annan värmekälla. Så snart som du stänger av en air-condition slutar den varma luften komma in.

FTX-ventiler är det bästa

Ser man till att skaffa sig FTX-ventiler som på liknande sätt ser till att suga in fräsch och frisk luft utifrån och som värmer upp den innan den kommer in. Men fördelen med dessa ventiler att de även suger ut luften inifrån och ut och ser på så sätt till så att luften cirkulerar mer. Detta är mycket viktigt med tanke på hur mycket av värmen försvinner genom de ventiler som finns i en medelstor villa. Detta är ju meningen med ventilerna, vilket ju samtidigt gör så att värmen försvinner ut. Så mycket som 30 procent av inomhusvärmen försvinner med vanliga från-lufts-ventiler. Byter man i stället till FTX-ventiler som drivs med motor och värmer upp luften som sugs in och som suger ut den dåliga luften. 

Välj en bra ventilationsfirma

Vilket som är bäst just i din bostad, är det bäst att ta kontakt med en ventilationsfirma som kan komma ut och titta just på ditt hus och den ventilation som finns i där. De kan i så fall anpassa ventilerna efter din bostad och de behov som är störst just där. Särskilt viktigt är det om man bor i en äldre fastighet. Här kan du läsa mer.

18 Dec 2019

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.