Tecken på att du är i behov av fönsterbyte

Försvinner värmen snabbt i ditt hem? Har du högre energiräkningar än tidigare? Har du problem med fukt och mögel? Då är det dags att göra en inspektion av dina fönster och fundera på att byta ut dem.

Trots att fönster har en lång livslängd så kommer det komma en dag då du måste byta ut dem. Det finns speciellt två tecken på att du är i behov av att byta ut fönster i din fastighet; att det finns uppstår tvärdrag vid fönstret, och att ditt inomhusklimat har blivit försämrat. Tvärdrag innebär att du får in kall luft i ditt hem och att fönstret inte håller inne värmen eller stänger ute den kalla luften ordentligt. Detta kan leda till fukt i ditt hem, och därmed också leda till mögel vilket så klart är dålig för din hälsa. Det blir också dyrare att värma upp ett hem som inte håller värmen ordentligt.

Anställ professionell hjälp

När det kommer till ett fönsterbyte kan du absolut fixa det själv om du känner att du har kunskapen. Det är inte som vid till exempel elinstallationer där du måste anställa någon för att göra jobbet åt dig. Däremot är det inte så enkelt att byta fönster som det kanske ser ut att vara. Det är ett tungt arbete, och det gäller också att förarbetet blir ordentligt utfört. Du måste sedan installera fönstret på ett korrekt sätt. Det kan därför vara bäst att anställa professionell hjälp för att få det hela gjort. Tänk också på att du som privatperson kan använda dig av ROT-avdraget för fönsterbyte. Du kommer då att få ett avdrag på 20 % på själva arbetskostnaden.

Hur går ett fönsterbyte till?

Att byta ut fönster är inget stort projekt, till skillnad från mycket annat runt om i hemmet. Anställer du en professionell firma kan det gå väldigt snabbt. Företaget hjälper dig också att bestämma vilket fönster som passar till ditt hem. Det är så klart upp till dig vad för fönster du vill välja, så att det passar in i ditt hus, men firman har erfarenhet av vad som fungerar. De kommer att beställa fönstret åt dig och sedan komma och montera det. De måste så klart ta ut det gamla fönstret först, samt fixa allt förarbete såsom att ta bort fodret och förbereda med klossar. Karmen skruvas sedan på och det nya fönstret måste isoleras på ett korrekt sätt.

31 Jul 2020

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.