Står du inför att byta fönster?

Primärt så finns det tre stycken punkter som avgör kring när det är dags att byta fönster på ditt hus. Hur gamla fönstren är, hur de ser ut och hur de påverkar elräkningen. Gällande energin så ska man veta att fönster spelar en större roll än vad många verkar tro – kommer det hela tiden in kall luft i ett hus och där varm luft sipprar ut så skapar detta en högre räkning. Enkel matematik; men tyvärr en väldigt bortglömd sådan.

De två andra punkterna talar för sig själva. Fönster har en livslängd på ungefär 40 år och börjar de nuvarande närma sig den aktningsvärda åldern så är det helt enkelt dags för ett byte. Detsamma om de är bortom räddning rent estetiskt, fula, misskötta fönster påverkar definitivt hela utseendet på ett hus.

Det finns dock några andra saker som även de kan komma att påverka ett fönsterbyte och om man ser till Stockholm så kan det hela handla om att man där har en för hög volym i det område där man bor. I centrala Stockholm så kan ett byte av fönster med 2-glas till fönster med 3-glas sänka volymen med upp till 10 db och det är mer ett storstadsfenomen än något som husägare i exempelvis Skellefteå behöver bry sig om på samma sätt.

Fönster som isolerar blir viktigare i Skellefteå

Det som dock en husägare i Skellefteå kanske ska fästa lite mer fokus på vid sitt byte av fönster är följande: hur bra isolerar det? I och med att det i Skellefteå kan bli väldigt kallt och att man där har en längre vinter så bör man lägga mer fokus på att köpa rejäla fönster som verkligen isolerar och här handlar det både om glas och – viktigt! – karmar, beslag och båge; tre svaga punkter på ett fönster i Skellefteå då det kommer till isolering.

Generellt så kan vi säga att många väljer billiga fönster och där man låter sin plånbok vara den som avgör. Gör inte det; det du lägger på rejäla fönster direkt kommer att betala sig över tid och inte minst kommer detta att synas på din räkning.

Riktiga fönster – god isolering, bra ljusinsläpp, ljuddämpande – kostar lite mer pengar; men å andra sidan så ska de sitta i 40 år så egentligen, utslaget över den långa tiden, så är det inte så extremt dyrt.

14 May 2017

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.