PVC-fönster har klara fördelar

Den svenska arkitekturen och den svenska byggtraditionen har en stolt tradition och där man ser att en estetisk svalhet blandas med stor funktionalitet. Kort och gott; den finna en tanke bakom varje fönster, det finns en tanke bakom varje vägg och även om det ser sparsmakat ut så rymmer ett hus extremt många möjligheter. En tradition värd att bevara – men även förfina och uppgradera till nästa nivå. Det material som ofta används är nämligen trä och det är ett vackert, det är ett hållbart och det är ett material som det finns gott om i Sverige – men måste man för den sakens skull använda trä överallt på ett hus?

Vi anser inte det och vi pekar på fönstren som ett område där man istället bör överväga ett annat material och där vi menar att PVC-fönster är det bästa lösningen. PVC-fönster, skriker många här. Det skulle jag aldrig använda! Här lutar man sig mot förutfattande meningar och dessa ser ut enligt följande:

  1. PVC-fönster är skadliga för miljön
  2. PVC-fönster är fula
  3. De klarar inte vår svenska vinter

Tre stycken påståenden som vi tänkte försöka slå hål på nedan och vi gör det genom att skriva våra svar enligt samma uppräkning:

  1. PVC-fönster är det bästa valet för miljön. Rapporter från EU-kommissionen och från Svanen (nordisk miljömärkning) pekar på samma sak, hållbarhet och mindre värmeläckage är det som bidrar till en bättre miljö. Dessutom så är dagens PVC-fönster fria från giftiga ämnen, blystabilisatorer och de är underhållsfria – något som gör att man slipper en massa kemikalier som vid underhållsarbetet av träfönster.
  2. Här finns en viss poäng. Det kan vara svårt att få PVC-fönster att smälta in i ett trähus – men det har skett en enorm utveckling under senare år. Numera kan du välja fönster i alla tänkbara former, storlekar och färger och således är det lättare att matcha idag än vad fallet var för några år sedan. De ser inte lika, om uttrycket tillåter, lika plastigt ut.
  3. Klimatet, den stora frågan då det kommer till PVC-fönster och här kan vi äntligen slå hål på denna långlivade myt: de klarar vår vinter och detta oavsett om du bor i Kiruna eller i Malmö. Dagens PVC-fönster är tillverkade med vårt klimat i åtanke; de är inte gjorda för att klara av en ”vinter” i Spanien längre. Förr var det fallet och det är också därför som många är så avogt inställda till PVC-fönster kontra minusgrader; något man inte behöver vara längre.
13 Sep 2016

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.