Nya funktioner på fönster

Det finns numera så många funktioner på fönster. Här är det bra att välja för kunderna vilken funktion som man tycker är viktigast. För att hitta i djungeln av nyheter har vi tagit upp några av de viktigaste nya funktioner på fönster som marknaden erbjuder.

Bättre isolering

Det finns särskilda Energifönster som inte släpper ut någon inomhusvärme. De har en mycket bättre isolering än andra fönster. Det finns till och med karmfasta fönster vilket innebär att det inte ens går att öppna dem, sådana fönster kan man ha till exempel på övervåningen. Har man barn eller husdjur och vill säkerställa att ingen ramlar ur fönstret, kan man montera karmfasta fönster som inte nes går att öppna. De karmfasta fönstren släpper alltså inte ut någon värme överuvudtaget.

Högre skydd mot solen

Man kan skaffa sig fönster med högre skydd mot solens skadliga UV-strålar. Man mäter det med U-värde och ju högre U-värde desto sämre fönster. Sedan kan man även skaffa fönster med solskydd. Det innebär då att de blir allt mörkare och anpassar sig efter solens strålar. Ungefär som solgalsögon som mörknar ju mer solen lyser. På samma sätt förändras dessa fönster och blir mörkare ju mer som solan skiner på dem.

Nya fönster i gammal tappning

Det finns alltfler som gillar att renovera äldre hus i samma tappning som de en gång byggdes som. Det kallas byggnadsvård och innebär att man åtestället huset till den tid då de en gång byggdes. Det innebär att dessa fönster är tillverkade på samma sätt som gamla fönster, men med helt nya material, vilket gör att husägaren inte behöver renovera dem i första taget.

Vridbara fönster

Det finns fönster som man kan vrida i nästan 360 grader. Det gör att det blir lättare att komma åt dem och tvätta alla delar på fönstret. Dessutom är sådana fönster garanterat barn- och husdjurssäkra. Det r omöligt att ramla genom sådana fönster. Det kan vara en fördel att montera sådana fönster om man bor högt upp, eller om man bor i villa, och har en övervåning, kan det vara klokt att montera sådana fönster på över våningen.

Sjävtvättande fönster

Sedan finns det fönster som nästan är självtvättande. De har en yta där smutsen har svårt att fastna och när det sedan regnar, ramlar smutsen av. Det är fönster som håller sig helt enkelt rena av sig självt. Det är bra för alla som tycker det är trist att jämt tvätta fönster.

28 Jul 2019

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.