När solens strålar blir för starka

Så här mitt i smällkalla vintern känns det konstigt att tänka att man vill skydda sig från sol. Det är ju allt man vill ha just nu. Solen syns ibland men värmer inte särskilt mycket. Annat är det när vårsolen tittar fram smälter snön och man kan sitta ute om än med jacka på. Och framför allt under den svenska högsommaren när våra bostäder blir så heta att det blir så varmt att man inte kan vistas inne utan får söka upp skugga i nån park och hoppas att det fläktar lite.

Då är det inte roligt att sitta på kontoret och försöka arbeta i värmen. Våra hus är väl isolerade och klarar kylan bra men det ofta sämre ställt när det gäller att stänga ute värmen. Väldigt få har AC hemma, men även om det inte är så varmt inne så kan solens strålar och ljuset vara mycket störande. Faktum är att även inredning och golv skadas av starkt solljus och kan bli tråkigt bleka. 

Skaffa ett effektivt solskydd

Det finns många alternativ för att skydda människor och egendom från starkt och ju faktiskt farligt solljus. I fönster kan man enkelt skydda effektivt med olika varianter av persienner och gardiner. En självklar nackdel är att det kan bli för mörkt och förstör utsikten helt, och är därför perfekt för sovrum och liknande. det går också att förse fönster med solfilm som skydd.

Ett annat alternativ är någon form av markis. Då blir utsikten orörd och det är inget problem att titta ut igenom fönstret. 

Något man lätt glömmer är att ett effektivt solskydd inte bara sänker temperaturen i rummet, utan också skyddar interiören på ett bra sätt. Har man en större markis skyddas faktiskt även fasaden från väder och vind.

Olika användningsområden för solskydd

Den vanligaste är att man vill skydda fönstren så inte störande solstrålar kommer in och för att få en lägre temperatur inomhus.

Men det är också många som vill ha solskydd i form av markiser på uteplatser, terrasser och balkonger. Det ger ett bra skydd när det är som varmast så man kan vistas på dessa i skuggan. Men en vacker markis är inte bara ett bra solskydd, det ger även ett vackert och mysigt intryck rent visuellt och går ju närsom helst att veva ner. Markiser går även bra att ha utanför fönster istället för parsienner. Det finns idag ny digital teknik som gör att man kan ta upp eller ner markisen med en fjärrkontroll så det funkar altlså även bra i lägenheter.

Besök en expert på markiser och solskydd och läs mer och se vad som erbjuds: www.markisertäby.se.

21 Jan 2019

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.