Hur uppkom företeelsen byggstädning?

Byggstädning i Stockholm innebär att man håller byggarbetsplatsen ren men varför är byggstädning så viktigt och vem är det som bär ansvaret för att byggstädningen sköts på rätt sätt?

När man bygger så blir det ofrånkomligt mycket sågspån, damm och bitar av material som ligger lite överallt. Om man inte gör något åt det så blir det till slut mycket obehagligt att andas i dammet och svårt att kunna röra sig och arbeta är det ligger skräp överallt. Därför är det viktigt att man städar regelbundet och denna städning har blivit så vanlig att den fått namnet byggstädning. I och med en byggstädning så får man dessutom överblicken över vad man har gjort, vad man har kvar och dessutom hur mycket material som man har kvar att arbeta med. I större städer byggs det mycket och därför har det blivit lätt att få tag på byggstädning i Stockholm.

Vem har ansvaret för byggstädningen?

Alla hantverkare som snickare, målare, elektriker, golvläggare och så vidare, har ett ansvar att hålla rent och snyggt löpande under sitt arbete och att alltid avsluta projektet och arbetsdagen med att städa på området man arbetat. Det är till och med så att när en hantverkare arbetar i ett privathem så ber de om städattiraljer för att städa efter sig när de är klara. Rent och snyggt och dammfritt är så prioriterat att många handverktyg till och med har ett utsug som man kan koppla till en dammsugare så att så lite damm som möjligt sprids. Är man på en stor byggarbetsplats så finns det dessutom speciell personal som arbetar med byggstädning. Det kan vara en städfirma men oftast är det någon, eller några, som man anställt speciellt för att byggstäda eller någon annan slags företag som arbetar med lite mer grovstädning eller röjning, än en städfirma. Men eftersom byggstädning är en arbetsmiljöfråga så ligger det yttersta ansvaret hos platschefen för byggplatsen.

Hur utför man en byggstädning?

I en byggstädning så kontrollerar man först vad som är helt och vad som är trasigt av material och sedan kastar man det trasiga och ordnar upp och lägger det som är helt i staplar på sin plats. Man kastar allt smått skräp och samlar ihop högar med en skrapa som man sedan kastar med hjälp av en skyffel. Man kan även använda en golvsopmaskin för större ytor efter att allt det stora skräpet har blivit avlägsnat.

12 Feb 2020

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.