Geoteknisk undersökning hittar miljögifter innan byggstart

En geoteknisk undersökning är din räddare i nöden om du tänkt bygga nytt hus på en gammal tomt. Det kan finnas en mängd miljögifter du måste sanera först.

Har du hittat din absoluta drömtomt att bygga hus på? Kul! Utsikten är säkert magnifik och ytan stor nog att bygga både hus, annex och ett växthus på. Här kan barn och barnbarn springa runt i generationer. Men, hur vet du vad som döljer sig under eller i marken på din nya tomt?

Om du inte genomfört en geoteknisk undersökning innan du skrev på köpekontraktet, vet du faktiskt inte vad det är du har köpt. Särskilt inte om tomten är belägen i en gammal industribygd. Då kan det dölja sig en hel mängd olika gamla miljögifter och annat ovälkommet nere i marken.

Geoteknisk undersökning extra viktigt inför brunnsborrning

Om du inte redan gjort det, bör du naturligtvis utföra en geoteknisk undersökning innan du faktiskt börjar bygga. Det är viktigt att få reda på om marken behöver saneras, gärna i god tid innan byggstart. Att behöva avbryta ett bygge som redan är i gång skulle bli mycket kostsamt. Det är med andra ord inte värt att chansa.

Den typ av geoteknisk undersökning du främst behöver söka efter när du vill ha reda på vad som gömmer sig i marken under ditt framtida hus, är en miljöteknisk undersökning. Välj gärna en aktör som kan göra en heltäckande undersökning. Det är inte bara den lösa delen av marken som behöver undersökas, utan även berget. Särskilt viktigt är detta om du tänkt borra egen brunn.

15 Nov 2022

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.