Fyra tillvägagångssätt för att minska dina driftskostnader

När det kommer till att spara pengar i huset och hushållet kommer det sällan med några större baksidor. Ofta kan det handla om mindre investeringar som sakta betalar tillbaka sig i form av till exempel lägre kostnader för uppvärmning. Kort sagt finns det flera saker man kan göra för att få ner driftskostnaden. Samtidigt finns det mer okända vägar man kan gå för att hantera plötsliga utgifter. Har du redan gjort något av följande?

1.    Relining

Är det dags för stambyte i villan? Relining är en förhållandevis ny metod som gör att du kan skjuta upp stambytet med många år – och det är såklart även billigare än ett komplett stambyte. En relining innebär att en rörmokare skapar nya rör på insidan av de redan befintliga rören. Dock bör man känna till att en relining inte är något substitut för ett riktigt stambyte. Rören håller inte för evigt, och dessutom kommer man inte åt fogningarna med den här metoden.

2.    Skaffa värmepump

Ett vanligt sätt nuförtiden att minska sina uppvärmningskostnader på är att skaffa en värmepump. Visserligen kräver det en viss investering för att installera systemet, men när det väl fungerar sparar du relativt stora summor varje månad. Det behöver alltså inte dröja alltför länge innan pengarna du investerat i värmepumpen har betalat tillbaka sig.

Hur mycket du faktiskt sparar beror på hur värmesystemet såg ut innan. Hade du till exempel direktverkande el för att värma upp huset kan du spara en hel del. Tänk dock på att en värmepump inte passar alla hushåll. I ett mindre fritidshus du inte besöker alltför ofta kan direktverkande el faktiskt vara det mest ekonomiska värmesystemet.

3.    Byt fönster

Drar dina fönster? I sådana fall kan det vara läge att renovera dem eller byta dem. Om du ska byta dina fönster, och dess karmar, bör du se till att välja de karmar som har ett lågt u-värde. U-värdet mäter hur väl något isolerar och om det här värdet är lågt innebär det att du sparar både pengar och miljö.

Går du från ett fönster som drar och med ett högt u-värde, till ett tätt fönster med lågt u-värde, kommer ditt uppvärmningssystem inte behöva jobba lika hårt för att hålla en behaglig temperatur i huset. På lång sikt blir det en hel del pengar som sparas.

4.    Fixa den droppande kranen

Det här är kanske något man inte tänker på, men en droppande kran kan kosta ganska mycket pengar under ett år. Har du någon kran som droppar är det alltså läge att reparera den nu – utan att skjuta på det. Har du till och med en svagt rinnande kran kan det innebära flera tusenlappar om året som bokstavligen går rätt ner i avloppet. Gör du detta, fixar en relining, en värmepump och byter fönster kan du räkna med betydligt lägre driftskostnader framöver.

13 Jul 2017

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.