Funderar du på att skaffa markis?

En markis borde vara förstahandsvalet för dig som letar efter effektiv solavskärmning. Markisen skyddar såväl mot solljus som mot överdriven uppvärmning och kan även fungerar som snygg dekoration på utsidan av ditt hus. Markiser finns idag i en rad olika modeller och färger. På grund av den speciella vävtekniken var man förr i tiden tvungen att ha enfärgade eller randiga markiser men med digitaltryck kan man idag trycka vilka mönster som man önskar. Det går även att få tag i markiser i en rad olika storlekar. Många leverantörer kan idag skräddarsy markiser för att passa dina fönsters exakta mått vilket gör att du får en markis som passar perfekt till just ditt hus.  

Förutom färg och modell skiljer sig markiser åt genom hur du justerar dem. Dels finns det klassiska markiser som du vevar ut och in manuellt för att justera längden på dem. Och dels finns det markiser som är fjärrstyrda som du kan justera enkelt med hjälp av en liten motor som styrs av en fjärrkontroll. Vilken typ av markis som du väljer beror bara på vad du tycker känns bäst och vilken budget du har att lägga på markiser. En manuell markis är energisnålare än en eldriven dock och tenderar även att hålla något längre.

Om du söker efter något extra kan du idag även hitta markiser med dekorerade vikarmar och men inbyggd belysning. Det finns även markiser med fäste för infravärme för dig som vill förlänga utomhusperioden så långt det går.

Om du vill att din markis även ska fungera som regnskydd till exempel till en terass är det viktigt att du pratar med din återförsäljare och försäkrar dig om att den inte bara tål regn och väta utan även hindrar den från att rinna genom.

En markis kvalitet mäts främst i väven. Vävens kvalitet bestämmer hur pass bra skydd markisen erbjuder mot sol och regn samt hur tålig och hållbar den är. Jämför gärna olika återförsäljares markiser för att hitta en som passar dina behov och din budget perfekt.

Läs mer om markiser här: http://www.markislund.se/.

7 Oct 2016

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.