Fönster ska släppa in ljus och vara enkla att underhålla

Med moderna fönster behöver man inte lägga så mycket arbete på underhåll. Även för äldre hur finns det fönster med aluminiumprofiler som passar husets karaktär.

I vårt land är det mörkt stora delar av året. Det gäller att ha tillräckligt med fönster för att släppa in det ljus som bjuds. Det är ju så viktigt för vårt välmående att vi får ljus. Det vet inte minst alla de som har lätt att drabbas av nedstämdhet på hösten när ljuset försvinner allt mer.

De moderna villafönster som finns att köpa idag är verkligen så mycket bättre än vad man haft att välja på förr. Glöm delningsbara fönster som måste putsas på fyra sidor. Glöm träkarmar som måste ses över med ny färg nästan varje år. I och med att moderna fönster är bättre isolerade än de var förr i tiden, kan man också unna sig att ha stora partier av glas och även glasdörrar.

Fönster med aluminiumprofiler underlättar

Nya fönster med aluminiumprofiler är verkligen en lättnad för de som tidigare stått och skrapat och kittat gamla fönster, för att sedan olja och lägga på ny färg. De första fönstren med aluminiumprofiler som kom var dock inte särskilt snygga och passade inte på äldre hus.

Nuförtiden kan man välja mellan en uppsjö olika varianter, med eller utan inbyggda spröjsar. Det är en lättnad för ägare till äldre hus att kunna byta till bättre fönster och samtidigt behålla husets karaktär. Den som hellre behåller träfönster kan ändå finna många fördelar med att byta fönster. Inte minst vad gäller att sänka värmekostnaden.

27 Jun 2022

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.