Du vet väl att du kan spara på att byta fönster?

Det låter kanske som en konstig matematik att man kan spara på att byta fönster, som man kanske tycker kostar mycket. Men sanningen är den att har man gamla, dragiga fönster som är svåra att öppna, eller stänga bör man byta ut dem mot nya för att spara på uppvärmningskostnaderna. I längden innebär det att du inte behöver lägga så mycket av uppvärmningsenergin på ditt hus om du i stället byter ut dina fönster med bättre isolerade fönster som inte släpper ut inomhusvärmen.

Mest inomhuvärme släpps ut genom ventiler och fönster

I ett normalt byggt hus, släpper du ute den mesta inomhusvärmen via dina ventiler. Så mycket som 30 procent av uppvärmningen går direkt ut genom ventilerna. Då kan det samtidigt vara bra att byta ut dina ventiler till FTX-ventiler. Det är ventiler som släpper ut kall luft, medan den varma luften behålls inne i huset. Fönster och dörrar släpper ut 25 procent av inomhusvärmen, medan väggar, golv och källare släpper ut cirka 15 procent av värmen, och taket cirka 15 procent. Så, med andra ord, byter du ut ventiler och fönster samtidigt kan du sänka kostnaderna för din uppvärmning i huset med stora belopp. Och det är väl ändå synd att lägga kostnaderna på värme som bara sipprar ut?

Få ner till noll utsläpp av värme med ett fönsterbyte

Byter du till till exempel riktiga energifönster kan du få ner utsläppet av värmen till nästan 0 procent. Det innebär att du slipper dra på värmen under kalla dygn. Energifönster har en isolerruta som har två, eller tre glas som är sammanfogade i ett enda stycke. Mellan glasen har man lagt in ädelgas, vilket gör det svårt för kylan att tränga in och värmen att komma ut. Sådana fönster håller i minst 10 år, i alla fall räcker garantin på sådana fönster. Det gör att du under den tiden inte behöver bekymra dig för de fönster. Sedan beror hållbarheten på hur du underhåller karmar och hur mycket huset sätter sig.

Så hittar du ett företag som monterar energisparfönster

Känner du inget företag som redan nu kan komma och montera energifönster åt dig, kan du alltid googla fönsterbyte. Skriv sedan in orten du bor på, kommer det upp flera förslag på fönstermonteringsföretag som arbetar nära din bostad. Be sedan om offert och referenser. Ber de om att få komma ut och se ditt hus för att ge dig en så exkt offert som det bara är möjligt kan du lita på att de är ett seriöst företag som är noggranna om att du ska bli nöjd med deras fönster. Har de dessutom 10-års garanti på sina fönster, ja, då vet du att skaffar du sådana fönster – och att de kommer ut och monterar dem åt dig, plus erbjuder service på fönster under hela garantitiden då vet du att du kan lita på dem.

24 May 2018

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.