Detta kan hända med fönster

Om man bor i hus, och har barn, är det lätt att fönster kan gå i kras om barnen är ute och sparkar boll. Och går de inte sönder av bollar som krossar fönster kan man behöva renovera fönster, eller så behöver man tvätta fönster. Det vi vill påpeka är att fönster kan ge upphov till en hel del hantering genom åren som man bor i hus. Särskilt om man har barn. Många småbarnsföräldrar har upptäckt avtryck av små flottiga barnhänder på fönster när det är dags att putsa dem. Då är det bra att veta att det finns fönster med glas som hindrar smutsen från att bita sig fast i fönsterglas; så kallade självrengörande fönster. De har en beläggning på fönstren som gör att smutsen inte biter sig fast, och som sedan rinner bort när det regnar.

Nya uppfinningar med fönster

Det är otroligt så många nya uppfinningar det finns när det kommer till fönster. Det finns fönster med särskilt solskyddsglas och brandskydd. Det finns fönsterglas som isolerar värmen inomhus, vilket är relativt känt, men att det även finns bullerdämpande fönsterglas och säkerhets- och inbrottsskyddande fönsterglas kanske inte är lika känt. Bor man i ett område som är utsatt för inbrott kan det vara betryggande med säkerhetsglas som inte splittras vid skada utifrån. Man kan även välja fönsterglas som skyddar mot insyn, som då kan ha en matt yta.

Nya uppfinningar med fönterkarmar

Även fönsterkarmarna har nytt material, med integrerat aluminium och trä, som gör dem så gott som underhållsfria. Även fönsterbågarna har nya, mer praktiska funktioner, såsom vridbara i nästan 360 grader som underlättar vid fönstertvätt. Du kan så gott som få vilken form på fönster som du önskar. Många bygger tak i fönster, för att få in ås mycket ljus som det bara är möjligt. I nybyggnationer hittar vi fler fönster, vilket är en intressant utveckling.

Om man inte är intresserad av moderna fönster och karmar, utan i stället är intresserad av byggnadsvård och gamla fönster, går det alldeles utmärkt att läsa på hur man renoverar gamla fönster, ersätter dåliga delar i fönsterkarmen, fönsterbågen och målar med linoljefärg och byter ut glas. Det finns den del sådana ideella föreningar som ägnar sig åt att samla information om hur man går till väga, var man får tag i sådant byggnadsmaterial som man kanske kan behöva när man vill renovera enligt gammalt sätt. Där kan man få information om hur man blandar till linoljefärg.

Känner man inte kan renovera själv, som lekman, kan man alltid anlita glasmästare som kan tekniken med att renovera gamla fönster med varsam hand. Läs mer på: glasmästarestockholm.com.

 

10 May 2018

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.