Dags att måla om fasaden?

Är det dags att måla om och renovera fasaden? Det behöver ju göras med minst 20 års mellanrum, oftare om man har ett hus som är mycket utsatt för väder och vind. Då kan man behöva måla om det med 5-10 års mellanrum. Oavsett vilket, är det mycket viktigt att behålla en hel fasad som håller mot regn och snö. Annars kan man få sjuka hus och alla som bor i ett sådant hus kan bli lika sjuka som huset.

Som med alla måleriarbeten bör man alltid börja med att tvätta fasaden. Finns det flagnad färg måste man ta bort den innan man målar. De målade delarna blir inte snyggare än det underlag som man målar på. Därför måste man lägga mesta tiden på underlaget. Själva målandet tar kortast tid.

Tvätta hela huset innan fasadmålning

Använd en målartvätt, borste, stege och hink när det är dags att tvätta hela huset. För flagnad färg är det bäst att använda en skrapa, alternativt en värmepistol som tar bort färg. Se till att få en värmepistol med batteri, sladd utomhus är ingen bra idé. Titta även efter skadade delar på huset, när man ändå är tvättartagen och går genom hela fasaden. Plocka bort delar på fasaden som är dålig. Är huset av puts, bör man blanda till exakt samma slags puts som finns på husfasaden. Släng på putsen och arbeta sedan metodiskt så att putsen får samma utseende som den övriga putsade ytan.

Måla hela fasaden ordentligt

Anlita målare i Göteborg

När det sedan blir dags att måla om fasaden, bör man måla minst två gånger innan färgen riktigt sätter sig. Är det en putsad fasad, kommer man att behöva mer målarfärg än när man målar en fasad av trä. Om man upplyser personalen i färghandeln, kan de ge råd om hur mycket målarfärg som man behöver, sett till husets storlek och material.

Vilken färg ska du måla huset med?

Ska du måla huset i ljusa eller mörka färger? Tänk på att om man väljer en udda färg, kan man lätt tröttna på färgen. Det lönar sig att välja en mer diskret färg, även om man skulle känna för en färgklick på sitt hus. Man brukar säga att små hus bör ha en ljusare nyans, medan stora hus passar bäst med mörka färger. Dessutom; ljusa nyanser på ett hus avslöjar fler skavanker medan mörka färger gömmer dem. Och glöm inte bygglovet om det är så att du önskar byta färg på fasaden! Lycka till!

18 Nov 2019

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.