Bra känna till innan fönsterbyte

Om du har gamla fönster finns det många bra anledningar till att göra ett byte. Du kan sänka dina driftskostnader, få ett trevligare inomhusklimat och dessutom ge huset ett fräschare utseende. Husets fönster utgör en betydande del av huset, och byter man dem får sig nästan hela huset ett lyft. Om du planerar att byta fönster har du säkerligen många funderingar. Med den här texten vill vi hjälpa dig till ett bra fönsterbyte.

Ha inte för höga förväntningar på det ekonomiska

Vissa funderar på att byta fönster med syftet att de ska spara pengar. Köper du nya fönster med låga u-värden kommer du också att göra just det, men att bytet ska betala tillbaka sig själv kan ta lång tid – riktigt lång tid. Det här är givetvis avhängigt dina nuvarande energikostnader och hur mycket husets aktuella fönster påverkar dem. Har du riktigt gamla fönster med höga u-värden, som dessutom är trasiga och drar mycket, finns en god chans att bytet ”betalar” sig självt inom en överskådlig framtid.

Om dina nuvarande fönster är i hyfsat skick får du dock räkna med många, många år innan du har sparat in pengar på energiräkningarna som når upp till den summa det innebär att byta fönster. Dock ska det nämnas att nya fönster kan höja husets värde, vilket gör att du kan få tillbaka hela, eller delar, av investeringen vid försäljning.

Hur mycket tid kan du lägga på underhåll?

För all del – träfönster är vackert. Men hur mycket tid kommer du egentligen kunna lägga på att sköta om dem? Träfönster som inte sköts om kommer att kräva omfattande fönsterrenoveringar efter att en viss tid har gått. Många som vill lägga så lite tid som möjligt på huset väljer PVC- eller aluminiumfönster. Av dessa två är PVC-fönster billiga och har riktigt lång livslängd. Väljer man ett levande material, så som trä, får man räkna med att vårda om det – eller få en väldigt kort livslängd som följd.

 

Det underhåll som behöver göras på PVC-fönster kräver extremt lite tid. Dessa fönster sköter i princip sig själva. Dock kan du givetvis behöva städa av dem med en trasa lite då och då. En nackdel med materialet är dock att det är mycket svårt att laga skador själv på egen hand, och få det att se bra ut. Ett träfönster är betydligt lättare att reparera. Samma kan sägas gälla aluminiumfönster, som också är svåra att laga själv. Precis som PVC-fönster kräver de också mycket lite underhåll och har en lång livslängd.

Behöver du verkliga byta fönster?

I många fall finns det all anledning att faktiskt byta fönster helt och hållet. I vissa fall kan det dock räcka med en fönsterrenovering. Det här skonar inte bara miljön – utan också din plånbok. Att byta fönster är helt enkelt inte alltid det bästa alternativet. Om man vill ha nya rutor, till exempel för att man ändrar utseende på huset, är det en annan sak. Se över om du faktiskt behöver göra ett komplett fönsterbyte, eller om det räcker med en renovering.

2 Feb 2018

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.