Takmålning gör att taket ser ut som nytt

Det går att fräscha upp ett trist tak genom takmålning. Men färgen är också vårdande och gör att taket håller mycket längre. Här kommer några användbara tips.

Att lägga om taket är kostsamt och med reparationer och underhåll kan man få ett tak att hålla mycket längre. Därför ska man varje år kontrollera taket för att se om något behöver åtgärdas. Det kan exempelvis vara en skorstensplåt som släppt eller en takpanna som har hamnat snett i senaste höststormen.

Man kan även behöva tvätta ett tak och att måla om det. Både takpannor och takplåt mår bra av att fräschas upp med ny takfärg. Ett plåttak som inte målas om när färgen har börjat flagna blir dessutom ganska snabbt angripet av rost, vilket kan leda till fuktskador och problem med mögel.

Så får man ner priset på takmålning

Det finns företag som är experter på taksäkerhet, takunderhåll och takmålning för BRF och andra fastighetsägare. Men då priserna kan variera mellan olika företag kan det löna sig att ta in offerter från flera olika aktörer. Många gånger kan det även löna sig att göra flera saker på en gång som exempelvis att måla om taket och att se över taksäkerheten.

Det är nämligen dyrare att få ett tak målat som saknar lämpliga lösningar för taksäkerheten. Men man kan heller inte bara se till kostnaden då det i längden lönar sig att anlita ett företag som lämnar garanti på takmålningen. Fråga därför även vilka villkor som gäller och be även om referenser.

12 Mar 2023

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.