Takläggare eller inte?
Kan man göra ett jobb på egen hand så är det naturligtvis det bästa alternativet rent ekonomiskt. Det mesta får man faktiskt också göra; det är egentligen bara elektricitet som sätter stopp för den egna kunskapen. Gäller det el – ja, då ska man som husägare i nio fall av tio kontakta en behörig elektriker för uppdraget och detta av ganska naturliga skäl. Dels så är el livsfarligt och dels så kan huset i sig också fatta eld till en följd av felhantering.
Man brukar här säga att ytterligare ett element ofta kräver en van hand – detta i form av vatten kontra en rörmokare. Här finns inte samma lagar och regler som vid elektricitet; men i och med att konsekvenserna och kostnaderna i slutändan kan bli så pass stora och höga så bör man vid exempelvis dragning av vatten och avlopp alltid lägga en kostnad på professionell hjälp som privatperson.
Ett annat område som vi ska titta lite närmare på här gäller taket och en takläggare. Här skulle vi nämligen – liksom vid avlopp och vatten – vilja slå ett slag för den professionella hjälpen. Av samma skäl: misslyckas man med att lägga sitt tak så kommer taket i fråga dels inte att hålla lika länge och dels så riskerar man läckage. Ett läckage där dels vatten – snö och regn – kan skapa vattenskador; men även ett rent energimässigt läckage där kall luft ges tillåtelse att komma in i huset och där dels varm luft sipprar ut. Ett otätt tak är nämligen boven i dramat kring varför många husägare i Sverige dras med skyhöga uppvärmningskostnader.
Du tjänar på att anlita en takläggare
Rådet är att man tar hjälp av en takläggare – åtminstone sett till själva läggningen av det nya taket. Det går däremot utmärkt att själv sköta grundarbetet (och därmed spara många sköna kronor). Kan du som husägare i Stockholm på egen hand riva ditt gamla tak, hyra en container och köra några varv till sopstationen – ja, då kommer du också att spara in många kronor i ren arbetskostnad för den takläggare du slutligen anlitar.
Dessutom så är naturligtvis en takläggare och dennes jobb något som faller in under rot-avdraget. I slutändan så innebär detta frikostiga avdrag – om 30% av den totala arbetskostnaden med ett årligt tak på 50.000 kronor – att den stora kostnaden vid ett takbyte på ditt hus i Stockholm kommer att läggas på material.
Kort sagt: ett byte av tak bör göras av de som har skolning, utbildning och kompetens. Det är något som gör en enorm skillnad sett till livslängden och slår du ut priset – arbetskostnad för takläggare och material – så kommer det att vara en investering jämfört med om du själv gör jobbet. Ett bra tak – professionellt lagt – håller i runt tjugo år. Ett tak lagt av dig (vi bortser från dina egna kunskaper) kanske håller i tio år. Frågan är alltså om du verkligen tjänar på att bortse från en takläggare? Vi skulle i många fall säga att det i själva verket är precis tvärtom.
Andra inlägg
- Sanering i Västerås för en säkrare miljö
- Att hyra eller leasa solceller är en del av framtidens lösningar
- Byggprojekt med totalentreprenad i Stockholm
- Husgrunder hålla torra och säkra med effektiv husdränering
- Injekteringens betydelse inom bygg- och rivningsprojekt
- Effektiv hantering av vattenskador i Stockholm
- Målare i Hägersten – utför arbeten med känsla för tradition och kvalitet
- Anlita en målare och förvandla ditt hem i Nacka med färg
- Att hyra mark i Stockholm kan göra dina företagsdrömmar till verklighet
- Markiser ger nytt liv åt hem och trädgårdar i Stockholm