Storlek och funktioner på fönster

Är det dags att byta fönster? I sådana fall står du säkert och väger över saker som materialval, storlekar och vilka funktioner dina nya fönster ska ha. Om du vill komma undan billigt finns det en del saker att ta hänsyn till. Bara för att det blir billigt att byta fönster behöver det nödvändigtvis inte innebära att du inte blir lika nöjd med fönsterbytet som du skulle blivit om du la några kronor mer. I den här texten talar vi främst om storlekar och funktioner – samt vad du kan göra för att byta fönster på ett sätt som verkligen passar dig.

Funktioner

En fråga som är bra att ställa sig är om du verkligen kommer behöva öppna alla fönster. Om du kan tänka dig att installera ett par fasta fönster kan den totala kostnaden minska avsevärt. Givetvis är det inte något du bör göra bara för att spara några kronor, men om behovet ändå inte finns av att kunna öppna dem, är det lika bra att vara utan det. Det finns dock inte bara nackdelar med fasta fönster. De kan göra hemmet säkrare, eftersom det blir svårare för ovälkomna gäster att bryta sig in. Fönster som är lätta att komma åt, och som du tror att du inte behöver öppna, kan alltså med fördel vara fasta.

Självrengörande fönster

En ny teknik, som fortfarande är ganska dyr, är fönster med självrengöring. Tillverkaren har applicerat en beläggning på rutorna som, med det ultravioletta ljuset från solen, sätter igång en kemisk process som bryter ner smuts. Det här fungerar bara på organiskt smuts.

Därutöver har en behandling gjorts för att de ska dra åt sig mer vatten. Regnvatten flyter då ner jämnt längs med rutorna och sköljer bort smuts som fortfarande finns kvar på rutan. En nackdel med dessa fönster är att de får en färgton som inte alla uppskattar, och som inte passar i alla sammanhang.

Energisparglas

Du som ska byta fönster gör det kanske delvis av ekonomiska skäl. Om dina nuvarande fönster står och drar, gör det att ditt värmesystem får arbeta hårt för att hålla den temperatur du vill ha i huset. Energisparglas må visserligen vara lite dyrare i inköp, men kan spara dig betydande summor på lång sikt. Särskilt stor påverkan har det om sätts in på stora fönsterpartier (läs mer om detta nedan).

Storlek

Stora fönster kan förvisso vara vackert, men för driftskostnaderna är det ingen höjdare (de är inte direkt billiga vid inköp och byte heller). På vintern släpper de ut en hel del värme, och på sommaren släpper de in den. Det gäller alltså att fundera på hur gärna man vill ha stora fönster – och hur mycket man vill betala för det. Ska man byta till stora fönsterpartier är energisparglas en god investering. De riktar då värmen åt rätt håll och belastar alltså inte ditt klimatsystem i onödan. Något annat som är bra att fundera på är säkerhetsglas. Stora fönsterpartier, där rutorna når ändra ner till marken, kan bli farliga om någon till exempel skulle råka ramla in i dem.

9 Mar 2018

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.