Stora skyltfönster särskilt utsatta

Fönster fungerar på många olika sätt och kan beroende på behov anpassas på väldigt många olika sätt. Fönster på bostadshus kan ha skyddande yta mot solens skadliga UV-strålar, eller ha en yta som gör det svårt för smutsen att fastna på fönstrets utsida. Man kan även ha fönster som är skyddade mot inbrott och som inte splittras vid yttre påverkan. 

Inbjudande fönster ett måste

Fönster i affärer är ju till för att kunna locka in kunderna. Tänk er skyltfönster som av tradition alltid har varit butikens ansikte utåt. Traditionsrika varuhus som Selfridges, Nordiska Kompaniet och Åhléns har alltid satt en ära i att smycka sina skyltfönster så snyggt, modernt och attraktivt de bara har kunnat. Samtidigt är dessa fönster bland de mest utsatt fönster du bara kan tänka dig. I dessa fall måste fönster ha fler funktioner i sig. Det gäller att de är inrbottssäkra och inte splittras vid yttre påverkan. 

Känner man som butiksägare att det inte är tillräckligt, bör man skaffa sig skyddande jalusier. Om inte annat gör de inte tjuvarna särskilt sugna på att ge sig på hårda jalusier. Gillar man inte galler i affärer är skyddande jalusier ett bra alternativ. En del affärer vill kunna visa upp sin affär även efter stängning, medan andra inte känner eller har det behovet, då är skyddande jalusier ett utmärkt alternativ.

Man kan skaffa kombinerande jalusier och galler

Det finns olika lösningar på både inbrottsskydd som skydd mot bränder. En inbrottsskyddande rulljalusi kan även skydda mot bränder – varför inte kombinera dessa behov? Jalusierna kan isolera en eventuell brand och är tillverkad i aluminium som är ett mycket lätt material. Har man en mindre affär i en galleria kan man behöva jalusier som signalerar att den är stängd, med en enkel jalusi.

Förutom att jalusin är ett skydd mot inbrott kan den ha fler funktioner, som att vara sammankopplad till ett brandlarm, sprinkler eller en högtalarröst som talar om vad personalen borde göra eller vart man kan vända sig för att få hjälp. Den kan enkelt styras inifrån personalrummet.

Har man en mindre kiosk eller pop-up vagn kan det räcka med en rulljalusi i aluminium som enkelt visar att den är stängd, och skyddar mot inbrott och mot bränder. Vill man inte ha den i aluminium kan den även tillverkas i trä eller stål. Man kan få den målad i önskad färg eller med mönster på. Det finns flera olika säkerhetsprodukter som det kan vara bra att bekanta sig med. 

5 Jul 2018

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.