Renovera fönster med byggnadsvård

Behöver du reovera dina fönster på villan där du bor? Särskilt om det är så att du bor i ett äldre hus är det viktigt att renovera på sätt som inte förstör villans ursprungliga utseende eller stil. Arkitekten som ritade och byggherren som en gång byggde huset hade en tanke med bygget. De var troligen inspirerade av den tidens ideal, material som var populära på den tiden, och det som de tyckte var snyggt.

Renovera i linje med ursprunglig tanke

Och bor man i ett sådant hus, kan det bli obeskrivligt fult att renovera på sätt som totalt bryter mot den stil som huset är byggt i, särskilt påtagligt blir det om man renoverar en del av huset i en stil som resten av huset inte har. Det bästa är i stället att renovera på sätt som går i linje med det som både arkitekten och byggarna tänkte sig. Det går att renovera med helt nya material men med samma stil som man tänkte sig kanske för 100, eller 50 år sedan. Det finns hela föreningar som ägnar sig åt detta. De tipsar varandra och ger råd om hur de kan lösa problem med till exempel renoveringar.

Skaffa material som man använde då

Vissa är så hängivna byggnadsvårdare att de skaffar sig samma material som då; de målar enbart med linoljefärg, isolerar med halm, eller träflisor, använder enbart trä eller papp som material till huset. Att då komma med plastfärger blir en stor kontrast som blir helt fel. Att bygga med byggnadsvård i åtanke gör att du som villaägare lär dig om gamla och väl beprövade byggsätt. Du lär dig om historia, och ett miljövänligt sätt att både bygga och renovera. Det som är fantastiskt med byggnadsvård är att det både är billigare och mer miljövänligt än att köpa dyra plastfärger och material fulla med plaster och kemikalier. Samtidigt kommer de som bor i villan må bättre av att använda sig av mer naturliga material. Det är inte alltid som det moderna är bättre. Tvärtom.

Anlita målare i Uppsala

Om du inte har tid eller ork, eller kunskap, kan du i stället anlita målare i Uppsala som kan byggnadsvård. Ska du då renovera fönster i Uppsala kan du behöva komma i kontakt med duktiga målare. Läs då mer på: https://www.fönsterrenoveringuppsala.se.

18 Apr 2019

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.