PVC-fönster: Ett energisnålt budgetalternativ

Om du är ute efter ett fönster som kräver så lite som möjligt av dig ska du välja ett PVC-fönster. De kräver nästan inget underhåll och har en lång hållbarhet.

När man ska välja fönster är det bra att väga in hur väl de isolerar. Ett nyare fönster är ofta bättre på att hålla värmen än ett äldre. Ett PVC-fönster räknas som ett energisnålt fönster. Andra energisnåla fönster finns i trä och aluminium. Skillnaden mellan dessa är att trä kräver mycket mer underhåll. Träfönster är väldigt vanligt i Sverige. Det är ett snyggt fönster som passar många av våra hus. Men ett träfönster kräver betydligt mycket mer underhåll än både PVC- och aluminiumfönster. De behöver målas regelbundet och ses över. Man kan välja antingen tvåglas eller treglas för ett PVC-fönster. Ett tvåglasfönster kan räcka, men om det är en hög bullernivå kan det vara bra med treglas. Ett treglasfönster fungerar nämligen mer ljudisolerande än ett tvåglasfönster.

Minimalt med underhåll

Om du är ute efter ett fönster som kräver massor av jobb och många timmars underhåll, då ska du inte välja ett PVC-fönster. Om du däremot är intresserad av något som inte kräver något jobb, då är det helt rätt för dig. Ett PVC-fönster kräver nästan inget underhåll alls. Såklart behöver du tvätta fönstret ibland, men det är allt. Möjligtvis kan det behöva smörjas lite på beslagen. Ett aluminiumfönster kräver inte heller mycket underhåll. En fördel med aluminiumfönster är att det är tåligt i påfrestande miljöer. Däremot är ett aluminiumfönster betydligt svårare att måla om än ett träfönster. Detsamma gäller för PVC-fönster. Även om både PVC- och aluminiumfönster är relativt underhållsfria så kan de alltså vara svårare att reparera än ett i trä. När något väl behöver fixas kan det hända att man tvingas byta ut hela fönstret.

Billigt fönster

När man pratar priser är PVC-fönster billigare än både trä och aluminium. Däremot får man antagligen lite mer stil och skönhet om man väljer ett fönster i trä. Ett PVC-fönster väljer man gärna för pris och hållbarhet. Utöver olika material finns det andra aspekter att ta hänsyn till när man ska välja fönster: hur öppnas fönstret? Hur är det med säkerheten för eventuella inbrott? Hela fönstrets design, med storlek och form, påverkar helhetsintrycket av huset. Med tanke på att det finns PVC-fönster av varierande kvalitet är det viktigt att kolla runt på olika ställen innan man genomför en affär. Vi rekommenderar att besöka denna hemsidan: https://fonsterfint.se

10 Mar 2020

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.