Persienner – att tänka på

Persienner i Stockholm är ett måste. Även om vi på våra nordliga breddgrader är soldyrkare av rang och gärna njuter av de få soltimmar vi har, behöver vi alltid ha alternativet att kunna stänga den ute. Dels går solen upp väldigt tidigt och ner sent, dels blir våra icke luftkonditionerade bostäder ofta oerhört varma om vi inte kan hindra solen.

Att sätta upp persienner är något man kan klara själv om man är händig. I Stockholm med omnejd finns annars en enorm mängd persiennmontörer och experter att vända sig till om man behöver hjälp. Det finns persienner av en mängd olika slag. Det man behöver tänka på är vilken funktion man vill att persiennen ska ha, vilket i sin tur påverkar typ, färg, placering osv.

Mellanglaspersienner eller frihängande

De två huvudtyperna av persienner är mellanglaspersienn och frihängande persienn. Mellanglaspersiennen är den vanligaste typen av persienn. Det hörs på namnet var denna persienn hänger – mellan fönsterglasen. Att persiennen hänger mellan rutorna har många fördelar. De behöver inte rengöras lika ofta, de är skyddade från stojiga barn, husdjur och annan oönskad kontakt. Det vanligaste materialet i mellanglaspersienner är aluminium, men även plast- och träpersienner förekommer.

De största fördelarna med en frihängande persienn är att storleken på lamellerna kan varieras i större utsträckning. En mellanglaspersienn har ett maxmått som är beroende på avståndet mellan rutorna, medan lamellerna på den frihängande persiennen kan vara betydligt bredare. En frihängande persienn kan vara en snygg inredningsdetalj som verkligen sätter prägel på ett rum. Trä är ett populärt material på frihängande persienner. Av dessa två typer av persienner är den frihängande den som är enklast att montera. En klar nackdel med frihängande persienner är såklart att de måste rengöras ofta, till skillnad från mellanglaspersiennen.

Svarta eller vita persienner

Persienner finns i alla möjliga färger, men svart och vitt är de vanligaste. Vitt reflekterar solljuset bra, vilket har den fördelen att de även skyddar mot värme. Svarta persienner skyddar mot ljus, vilket gör att de kan passa i sovrum där man vill få så mörkt som möjligt. Men persienner kommer alltid att släppa igenom en del ljus, så vill man ha helt mörklagt får man kombinera med en rullgardin eller vanliga tunga gardiner.

En populär form av persienner är de som är vita på ena sidan och svarta på den andra. Dessa hängs med fördel med den vita sidan utåt och den svarta inåt. På så sätt reflekteras värmen samtidigt som så mycket ljus som möjligt stängs ute. Att ha svarta lameller utåt mot solen kan, speciellt när det gäller mellanglaspersienner, göra att glaset utsätts för så mycket värme att det spricker.

Sätta upp persienner själv, eller ta hjälp av ett proffs

En händig person kan sätta upp persienner själv, särskilt frihängande persienner. Även mellanglaspersienner fixar du själv om du är noggrann och fingerfärdig. Vill du vara helt säker på ett gott resultat bör du dock vända dig till en välrenommerad persiennmontör i Stockholm. En bra montör ser även till att persiennerna får de exakta mått som behövs för att funktionen ska bli så bra som möjligt. När det gäller persienner hänger det verkligen på millimetrarna. Ska du beställa persienner själv från en tillverkare måste du noga följa deras instruktioner om hur du mäter och göra flera kontrollmätningar, annars är det stor risk att det blir problem vid upphängningen.

19 Feb 2018

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.