Matcha markiser på ett oväntat sätt

Markiser är kraftfulla detaljer på ett hus. Givetvis ska de dock inte bara vackra, utan även fylla en praktisk funktion. Därför är det viktigt att ta hand om sina markiser på ett bra sätt (mer om det här längre ned i texten).

Men estetiken är självklart något som många prioriterar högt. Är man kreativ av sig kan man lyfta helhetsintrycket av huset rejält med hjälp av markiser. Nyckeln är, förutom att de ska se hela och rena ut, att jobba med färger och mönster.

Matcha med ytterdörren

Om ditt hus har markiser med närhet till ytterdörren är det vågat, men potentiellt mycket effektfullt, att ha ytterdörren i samma mönster och färger som markiserna. Har du till exempel vertikalt blå-gulrandiga markiser nära dörren, kan även dörren målas i samma mönster och färger.

Det här är dock ett vågat drag som kan floppa om det inte görs rätt. Samtidigt blir effekterna stora och iögonfallande om det blir lyckat. Ska man göra detta är det viktigt att ha en känsla för vilket mönster och vilka färger som ytterdörren och markiserna ska ha.

Jobba med växter

Många menar att det är detaljerna som gör helheten. Skapa snygga detaljer kan man till exempel göra genom att matcha markiserna med några utstickande och vackra växter. Varför inte låta röda rosenbuskar matchas med markiser i samma färg?

Tänk dock på att markiserna sitter kvar på huset, medan de flesta växter dör under vinterhalvåret. Ska man göra detta bör man alltså inte glömma att det ska snyggt ut även när växterna inte finns där.

Måla gamla möbler

Att ha ett färgtema i sin trädgård gör mycket för att höja helhetsintrycket av densamma. Ett exempel på hur man kan jobba mer med detta är att ta fram gamla möbler och måla dem i någon utstickande färg. Har man sedan markiser i samma färger blir det ett mönster som kan se riktigt snyggt ut. Tänk på att inte ta för fina och dyra möbler, ifall du skulle ångra dig senare.

Du sköter väl om markiserna?

Oavsett hur snyggt man matchar sina markiser, ser det sannolikt inte särskilt bra ut om de inte är rena och fräscha. Markiser kräver generellt sett inte särskilt mycket underhåll, så att låta dem förfalla finns det få bra ursäkter för. Det som kan krävas är att rengöra dem inför säsongen med milda medel. Till exempel rekommenderas det inte att trall- eller mögeltvätt används då de kan fräta sönder den skyddande beläggning som finns på duken.

Vidare kan det vara bra att olja in vikarmar och stativ för att slippa gnissel och annat oljud. Det här är dock inget som behövs göras regelbundet utan endast när problemet med gnissel och oljud uppstår. I övrigt är det viktigt att se till att dina markiser har en bra fallvinkel så att vattenansamlingar inte bildas (vilket kan slita på stativet till följd av tyngden). Lycka till!

13 Jun 2017

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.