Huset i Stockholm genomgår asbestsanering

Hus som byggdes för sjuttio år sedan kan vara byggda av ett ohälsosamt material. Dessa byggnader i Stockholm behöver genomgå en noggrann asbestsanering.

Kristina och Anders hade köpt sitt hus under sjuttiotalet när ingen funderade särskilt över användandet av asbest. Därför hade det aldrig slagit paret att de kanske hade det farliga materialet i sina väggar. Det var inte förrän de hade bokat en håltagning. En vägg skulle tas upp för att göra en öppen planlösning.

Företaget som de ville använda sig av hade frågat om de kontrollerat huset för asbest. När de sett förvånade ut förklarade företaget att hus som byggts mellan 1940 och 1970 ofta hade isoleringsmaterial av asbest. Det visade sig att de faktiskt gjorde asbestkontroller, något som var ett måste för att de skulle anta jobbet.

Asbestsanering nödvändig

Efter att ha gjort en provtagning visade det sig att företaget haft rätt. Det fanns asbest i väggarna. Lyckligtvis var det den minst farliga sorten. Men huset i Stockholm behövde ändå en asbestsanering. Paret såg framför sig ett enormt arbete som skulle lämna huset i ruiner. Men det var inte riktigt så det gick till.

De kunde bo kvar under tiden. Något de kände att de helst slapp och därför valde att flytta ut till sommarstället under tiden. Det skulle faktiskt bli riktigt skönt. Även det faktum att huset skulle vara giftfritt när de kom hem var en underbar känsla. Även om det var trist att de behövde sanera var de tacksamma att problemet hade upptäckts.

Mer om asbestsanering hittar du här: https://www.asbestsaneringstockholm.nu/ 

20 Feb 2023

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.