Gamla slitna fönster?

Är det dags att skifta perspektiv på dina fönster och titta på dem utifrån för en dag. I vanliga fall tittar man ju mest ut genom fönstren.

Känns fönstren lite slitna och fula? Är det dags att ge huset ett ansiktslyft genom att fräscha upp fönstren?

Målning ett bra alternativ till fönsterbyte

Vill du ändå ha kvar dina gamla fina fönster så finns det ett suveränt alternativ till fönsterbyte, att måla om. Ett  starkt tecken på att det är dags att måla om ett fönster är att det finns sprickor i kitten och färg i fönstrets bottenstycke, som är den känsligaste delen.

När du ska måla om tt fönster är förarbetet av allra största vikt. Inled med att tvätta, slipa, skrapa och kitta ordentligt innan du målar. Då kan du vara säker på att fönstret kommer att hålla länge utan att du kommer att behöva måla om det.

Viktigt att täta alla läckor

Det är viktigt att täta läckorna, ett fuktigt fönster kommer inte att gå bra att mål. Glas och kitt bör dessutom vara intakt. Grundmåla och grundolja fönsterbågen och vänta tills färgen har torkat innan du inleder kittningen.

Det är av största vikt att fönstren är ordentligt grundade. Penetrerande grundolja bör läggas på under färgen.Oljan bör få dra i minst en halvtimme innan du drar över grundfärgen.

Målningen bör utföras på vår eller sommaren, då kommer fönstret att torka utan problem.

Lyft gärna av fönsterbågarna så att du kan måla utomhus, då slipper du dessutom oönskad färg.

Använd rätt sorts färg

Det är också viktigt att välja rätt sorts färg. Fönster är inte lika bra isolerade som andra delar av husfasaden och utsätts dessutom ständigt för fukt och kondens beroende på den stora temperaturskillnaden mellan utomhus och inomhus. Måla fönstrens utsida med utomhusfärg och utrymmet mellan med inomhusfärg. Osäker? Du kan få hjälp på byggvaruhuset eller färghandeln. Här är en målerifirma som kan bistå med värdefulla tips inför en fönstermålning: målaregöteborg.biz.

Det nya kittet ska läggas på i samma vinkel och tjocklek som det befintliga. Var noga att det blir jämnt och fint och var noga med att kittet hamnar ungefär 1 millimeter innanför den motsatta sidans inre kant. Annars blir det svårt att få till ett snyggt resultat på målningen.

När du målar är det viktigt att du verkligen jobbar in färgen med penseln, inte minst i vinklar och hörn. Ett långt avslutande drag ger en slät yta. När du målar kitt och bågar bör färgen även täcka 1 millimeter av glaset. Då hindras vatten från att tränga in.

Om du sedan tvättar fönstret regelbundet och lagar eventuella sprickor så fort de uppstår så kommer du ha fina fönster i gott skick ett bra tag framöver.

10 Jul 2017

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.