Förändra hemma med färg och tapeter

Att förändra sitt hem med ny färg eller nya tapeter är både roligt och enkelt. Men innan man målar tak och väggar eller tapetserar finns det några saker som det kan vara bra att tänka på.

Vill man förändra känslan i ett rum kan man enkelt göra detta med nya tapeter eller genom att måla om. Är man bara noga med förarbetet och planerar ordentligt kan man både måla och tapetsera själv. Hål och ojämnheter måste spacklas och sedan slipas så att ytan blir jämn.

Smuts, fett och damm måste tvättas bort, speciellt om man ska tapetsera. Annars så fäster inte tapetklistret ordentligt och tapeten kommer att bli bubblig och kan till och med släppa helt efter en tid. Ska man tapetsera över en mörk tapet med en ljus kan man även behöva måla ytan först med en ljus grundfärg. Detsamma kan gälla en yta som ska målas för första gången.

Att anlita en professionell målare behöver inte bli så dyrt

Det är viktigt att grundarbetet blir väl utfört, annars blir slutresultatet inte bra eller hållbart. Känner man sig osäker eller inte har den tid som krävs kan det istället vara bättre att anlita en professionell målare. De flesta målerifirmor erbjuder både hjälp med målning och tapetsering i Stockholm. Begär ett kostnadsförslag från ett par olika firmor och jämför priserna först. För att få ner priset ytterligare kan man även använda sig av ROT-avdraget på själva arbetskostnaden. Så det behöver inte alls bli så kostsamt att anlita en riktig målare.

22 Nov 2020

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.