Fönsterrenovering – vad kostar det?

En fönsterrenovering kan man göra av flera skäl. Ofta handlar det antingen om att fönstren inte längre håller måttet, eller så är det för att man vill förändra utseendet. Vill man endast förändra utseendet gör man med fördel en fönsterrenovering – ekonomisk fördel alltså. Ett fönsterbyte kostar nämligen nästan alltid mer än en fönsterrenovering.

Fönsterrenovering är en tjänst vars popularitet, i samband med många andra tjänster, ökade när riksdagen i Stockholm röstade igenom rotavdraget för ett par år sedan. Det är även just i Stockholm och kringliggande kommuner som rotavdraget brukas flitigast i hela landet. Om det är i Stockholm som flest fönsterrenoveringar sker låter vi dock vara osagt.

Oavsett om man bor i Stockholm eller i ett mindre samhälle ute på landsbygden, är de flesta nog intresserade av det kostar. Att säga ett pris på rak arm går inte. Istället gäller det att känna till faktorerna som avgör vad priset slutligen hamnar på. På så vis kan man uppskatta kostnaden på egen hand.

Faktorer som avgör

En rad olika faktorer finns som påverkar priserna. Många av dem går att påverka. Andra är dock svårare att göra någonting åt. Faktorerna nedan kan användas för att uppskatta priset för din fönsterrenovering – men också för att se var priserna kan pressas.

Fönstertyp

Vilken typ av fönster det handlar om kan spela viss roll för prissättningen. Är det ett ovanligt material kan priserna trissas upp en aning. Samma princip kan appliceras på måtten. Är det ovanliga dimensioner (kanske är de riktigt stora till exempel), bidrar även det till att priserna kan sticka iväg lite.

Du som förhandlare

Hur duktig du är på att förhandla är avgörande för vad den slutliga kostnaden kommer att hamna på. Ett vanligt tips är att ta in offerter från flera olika firmor. På så vis kan du ställa offerterna mot varandra. Firmorna är mer benägna att ge dig en bra deal om de vet att ytterligare ett antal firmor är med och slåss om dig som kund.

Vad som ingår och om något måste köpas in

Det händer att firmorna måste köpa in något för att kunna göra jobbet på ett bra sätt. Är det vedertagna redskap är det givetvis företagskostnader. Om det däremot är något just med ditt fönster som kräver extramaterial kan du behöva stå för inköpskostnaden. Om du är en duktig förhandlare, som nämnt ovan, kanske du kan få materialet att ingå i överenskommelsen? Testa!

Fönstrets skick

En självklar del för prissättningen. Om delar av ditt fönster är ruttet eller mycket skadat, så ökar sannolikt priserna något. Detta dels för att det kan kräva särskilda åtgärder, och dels för att det helt enkelt tar tid att utföra.

Omfattningen

En annan självklar faktor som avgör prissättningen. Hur många fönster är det som ska renoveras? En fönsterrenovering kan ske i olika storlekar och i olika många antal fönster, något som är avgörande när det kommer till att sätta pris.

Exempelpriser

Priserna nedan ska endast ses som uppskattningar. I ditt fall kan priserna ligga både högre och lägre än dessa. Det beror helt enkelt på faktorerna ovan

Fönsterrenovering trä: 2 500 – 5 000 kronor

Renovering av PVC-fönster: 1 800 – 4 200 kronor

Renovering av aluminiumfönster: 1 200 – 3 000 kronor

Renovering av takfönster eller takkupa – 3 000 – 6 000 kronor

Här kan du läsa mer om fönsterrenovering: www.fönsterrenoveringstockholm.nu.

28 Feb 2017

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.