Fönsterputsning – fakta

Fönsterputsning är en tjänst som bara blivit allt mer populär att beställa istället för att utföra själv. Särskilt i Stockholm har ett ökat intresse märkts – detta till stor del på grund av att stockholmarna är de mest frekventa nyttjarna av rut-avdraget. Det är dock bara inte i Stockholmsområdet som nyttjandet av dessa typer av tjänster och rut-avdraget ökar – utan snarare i hela landet.

Bara genom att höra yrkets självförklarande namn, förstår man vad en fönsterputsare huvudsakligen sysslar med – i den här texten kan man dock lära sig lite mer än så.

Olika metoder som tillämpas vid fönsterputsning

De olika typer av redskap som vanligen används vid fönsterputsning är gummiskrapa, fönsterputsmedel samt sämskskinn.

Vad sämskskinn egentligen är kan vara fråga en som infinner sig ganska snabbt för många. Sämskskinn är i korthet en särskild form av skinn som besitter mycket goda uppsugningsförmågor. Skinnet är dessutom mjukbehandlat och används numera i huvudsak till cykel- och folkdräktsbyxor – och som du kanske förmodade – fönsterputsning.

Vilket fönsterputsmedel som används skiljer sig mycket från firma till firma. Vissa använder sig av en svag diskmedelslösning eller fönstersåpa som alternativ till den klassiska fönsterputsen. Oavsett vilket av dessa rengöringsalternativ en fönsterputsare använder, appliceras de på fönstret med cellulosasvamp eller en så kallad påblötare.

Sämskskinnet används sedan för att suga upp vätan och torka fönstret. Ibland ersätts sämskskinnet med gamla trasor eller microfiberdukar. För själva tvättprocessen används en speciell gummiskrapa som raka kanter, i stället för rundade, samt även en utbytbar gummilist.

Risker med yrket

Fönsterputsning anses i vissa länder, bland annat i Storbritannien, var det mest riskfyllda yrket av dem alla. Flertalet fönsterputsare avlider eller skadas varje år till följd av en olycka.

Den största risken för en fönsterputsare är den att halka eller ramla på grund av underlaget är blött. I många delar av världen kräver till och med fönsterputsning en statlig licens för att kunna utövas på en professionell nivå. Kanske borde även Sverige införa ett krav på en sådan licens – på Kungsholmen i Stockholm, år 2015, föll nämligen en fönsterputsare ner från fyra våningars höjd och avled till följd av skadorna.

En vanlig orsak till dylika olyckor är bristande erfarenhet och kunskap kring säkerheten. Den här bristande kunskapen har lett till att vissa fönsterputsare har stått fel på stegen, eller inte säkrat den på rätt sätt, och därmed lett till en olycka som konsekvens.

Här kan du läsa mer om fönsterputsning: www.fönsterputsistockholm.nu

 

2 Sep 2016

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.