Dags att bygga balkong till er BRF?

Har er BRF planer på att bygga balkong till de lägenheter där detta projekt är möjligt? I så fall så är ni långt ifrån ensamma. Balkongen idag har blivit något mer exklusivt än tidigare: man får en extra yta till bostaden och man får - på samma sätt som en villaägare har - en ökad frihet. Balkongen blir det extra rum man vill ha under sommaren; ett rum där man man njuta av solen, äta middag och kanske dricka ett glas vin.

De flesta nyproduktioner har balkonger, men vad gäller äldre fastigheter så är det inte lika vanligt. Det går emellertid att bygga balkong även på sådana - men det kommer att krävas lite extra jobb. Vägen är långt ifrån spikrak.

Vi tänkte här titta närmare på några viktiga punkter att tänka på i samband med att man planerar att bygga balkong som BRF. Enligt följande:

  • Hur många är med på tåget? Den enskilde individen bestämmer inte kring huruvida denna vill bygga balkong. Det handlar om ett demokratiskt beslut där man först lämnar in en motion till årsmötet och där man sedan också ska ha - minst - ⅔-delar som stöttar förslaget. Ett bra sätt att få fler röster i denna fråga är att undersöka marknaden innan. Vilka företag finns, hur mycket kostar det att bygga balkong och vad krävs i övrigt. Lägg fram fördelarna som finns. Där brukar värdeökning vara ett bra argument. Även om det primärt gynnar de lägenheter som har möjlighet att bygga balkong så kan man dock även se att fastigheternas värde ökar av investeringen.
  • Finansiering. Hur mycket det kostar att bygga balkong är en fråga att ta reda på - en annan handlar om hur finansieringen ska se ut. Vilka ska, helt enkelt, betala? Här löser många BRF:er frågan på ett demokratiskt sätt. Har du möjlighet att bygga balkong och vill gå vidare med detta - ja, då står du för den kostnaden själv.
  • Får ni bygga balkong? Att bygga balkong kommer inte att vara frukten av spontanitet. Nej, det finns många exempel på där man nekats detta och där fastigheten bedöms vara av särskilt arkitektoniskt värde. Det måste således, baserat på detta, finnas ett bygglov. Att få bygglov kan underlättas av professionell hjälp: genom att anlita en erfaren firma så kan ritningarna anpassas mot arkitekturen och man får, genom detta, en bättre chans att sjösätta projektet. Man kan även anlita en arkitekt för detta och få ytterligare en dimension kunskap inom arkitektur. Balkongerna måste, kort sagt, smälta in i både omgivning och i fastigheterna.
  • Vem bygger? Vilket företag passar er vision och budget? Ett råd är att titta närmare på kunskap och erfarenhet. Priset är viktigt, men det viktigaste är att ni får balkonger som verkligen fungerar, är säkra och estetiskt tilltalande. Själva byggnationen tar egentligen inte så lång tid - det är förarbetet som är krävande. Då ni väl erhållit bygglov så går det ganska snabbt!
23 Dec 2021

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.