Bli miljövänlig och återanvänd fönster

Vi behöver alla bli alltmer miljövänliga, om vi ska nå målet om en uppvärmning av jorden på mindre än 2 grader, år 2020, vilket ju redan är om två år. Helst ska den stanna på 1,5 grader, men det kräver att vi alla, samtidigt agerar på helt andra sätt än på de sätt vi gör idag. Vi måste alltså sluta köra bil som går på bensin, sluta flyga, sänka användningen ev energi, och samtidigt ställa om energiproduktionen till endast miljövänliga källor.

Återanvända är miljövänligt

Vi bör återvinna resurserna och återanvända det vi har, eftersom en återanvändning inte kräver lika mycket energi som att tillverka nytt. Allt detta innebär ju, att när det kommer till husägande, gäller det att vi återanvänder material i större utsträckning än förut. Varför inte bygga hela huset av återvunnet material? Och har du redan ett hus, kanske du ska reparera det du har istället för att köpa nytt. Det är definitivt det mest miljövänliga alternativet. Så när det kommer till känsliga saker som utsätts för nederbörd som fönster, gäller det att inte bara slita, slänga och köpa nytt, utan att haka av dem och reparera det som behöver repareras; färg, kitt och fönsterbågar och karmar.

Renovera fönster för längre hållbarhet

Då bör du antingen renovera fönstren själv, eller anlita någon som gör dem åt dig. Och vill du har nytt material, bör du frilägga de delarna som du vill byta ut. När det kommer till trä och träfärg, är det inte bra att välja plastfärg. Den hjälper inte träet att andas. Blir träet dåligt, skyddar inte plasten. Då är det bättre att välja linoljefärg, även i nya karmar och fönsterbågar. Linoljefärgen är skonsam mot träet, vilket låter träet att hålla längre, men med linoljefärg behöver du underhålla dina fönster oftare än om du väljer att måla med plastfärg.

Avlägsna fönsterfärgen först

 När du väl tar bort färgen upptäcker du om du behöver ersätta dåliga delar med nya, fräscha trädetaljer. Du ser också om du behöver ersätta kittet med nytt kitt. Du kanske behöver ersätta hela karmar med nya? Ta bort alla fönsterlister. När du fått bort all färg, ersätter du med nytt kitt, nya lister och nya fönsterbågar, och, eller karmar. Så länge du underhåller dina fönster på detta sätt, vart femte, eller tionde år, beroende på hur utsatta dina fönster är mot väder och vind, kan de hålla i många, många år än. Dessutom sparar du dina pengar, och kan satsa dem på annat.

Bor du i Stockholm är det inte svårt att hitta någon som kan arbetet med fönsterrenovering i Stockholm. Där finns många hantverkare som är duktiga. Googla fönsterrenovering Stockholm, på nätet så får du flera förslag på sådana företag. Sedan ber du om offert, referenser och kan välja vilket företag du tycker verkar bäst för jobbet.

15 Apr 2018

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.