Behöver du fasadrenovering i Göteborg?

Är det dags för en fasadrenovering i Göteborg? När man ska renovera en fasad är det viktigt att både veta vad det är som man ska titta på. Vilka signaler ska man se efter, som kan tala om hur fasaden mår? Hur ska man ersätta eventuella skadade delar? Och hur renoverar man puts? Alla sådana frågor, ger vi svar på här.

Det är alltmer populärt att renovera på egen hand. Särskilt för alla dem som har följt med TV4 och Äntligen hemma, Byggov och liknande program. Det är bra TV program, men sällan någong riktig manual för sådana som vill bygga själva hemma. Det man inte ser, är ju en hel kår med hantverkare som egentligen utför det riktiga arbetet bakom kameran.

Viktigt med erfarenhet vid hantverkarjobb

Har man erfarenhet av hantverkarjobb, eller har någon i familjen eller släkten som har det, då kan man ju arbeta själv med det egna huset. Vill man jobba själv med huset, är det bra om man har någon som är hantverkare, som man kan fråga om bra råd och tips. Då får man den rätta coachningen och man får veta enkla knep, så man slipper göra så många misstag. Gör man större misstag, behöver man någon som kan reparera fasaden, och då är ju bättre att göra rätt från början eller hur?

Vilket material ska du arbeta med på huset?

Bland det viktigaste när du ska renovera en husfasad, är att se till så att den gamla ytan är riktigt ren. Smutsen kan annars tränga in i fasaden och göra skada. Tycker man att huset ser tråkigt och slitet, kan man faktiskt först prova att tvätta fasaden. Tvättar man riktigt noggrant kanske man upptäcker att man inte behöver göra så mycket mer med fasaden. Tvätta inte fasaden med högtryckstvätt! Det kan allvarligt skada den. Det går bra att skölja med en vanlig vattenslang längs med fasaden.

Märker man att det finns skadade delar på fasaden behöver man ta bort det skadade materialet, ersätta det med nytt och fräscht och sedan måla om huset.

  1. Träpanel – har du en träpanel, så bör du avslägsna all flagnad färg och där du ser att färgen har spruckit. Men sitter resten av färgen väl på fasaden behöver du inte ägna tid och kraft till att ta bort den. Då är det bara att tvätta och sedan måla ovanpå färgen. Var noggrann, att olja in, grundmåla och måla om det nya materialet. Resten av huset behöver sedan målas två gånger innan hela fasaden är klar.
  2. Puts – har du puts på din husfasad, bör du titta efter delar på ytan där putsen kanske har ramlat av. Det kan vara tecken på fuktskador. Så du bör ta bort mer av putsen och verkligen se efter så att inte fasaden under putsen har drabbats av fukt. Ibland kan ju puts skadas och ramla av, av orsaker som inte har med fukt att göra. Då är det bara att köpa hem putsbruk, eller blanda till egen puts och lägga på det på de ställen där putsen har ramlat av. Även här bör man tvätta putsen noggrant innan man målar om den. Det är också väldigt viktigt att den torkar innan du måla om den.
  3. Tegel – även tegel går alldeles utmärkt att tvätta. Alla slags fasader påverkas tyvärr negativt av alla avgaser, särskilt om man bor i en storstad som Göteborg. Därför bör man även tvätta tegel med mögeltvätt och målartvätt innan man går vidare och reparerar teglet där det behövs. Kanske man behöver lägga in nytt murbruk om det har ramlat av fasaden. Även ett tegelhus kan du måla om. Det blir riktigt snyggt och du kommer att se att ommålningen av teglet kommer att förnya hela huset. Men kom ihåg bygglovet innan du byter färg på tegelhuset.
7 Nov 2019

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.