Balkonginglasning lyfter tillvaron året runt

För den som vill använda sin balkong även när vädret säger nej kan en inglasning vara svaret. Det finns stora möjligheter för balkonginglasning i Uppsala, men glöm inte att söka bygglov.

En inglasad balkong har flera fördelar. Den kanske främsta är att du kan använda balkongen året runt. Vädret är som bekant inte att lita på i vårt svenska klimat, men med en inglasad balkong blir väder och vind inget hinder när du enkelt kan stänga igen och fortsätta njuta av din kopp kaffe. Det här skyddet förlänger såklart även balkongens livslängd och ökar trivseln då den skyddas mot slitage och damm. Detsamma gäller eventuella utemöbler, de behöver inte stuvas undan i förråd utan kan stå kvar på balkongen utan att riskera att förstöras. Som om det inte vore nog minskar en inglasning ljudnivån utifrån, vilket är toppen för den som bor vid en trafikerad gata eller vill slippa höra högljudda grannar. Dessa och många fler fördelar kommer med en inglasad balkong.

Lägenhet med balkonginglasning

Innan du kan glasa in balkongen

Det finns några saker att fundera över innan du genomför en balkonginglasning i Uppsala. Om du bor i ett detaljplanerat område eller ett område med sammanhållen bebyggelse får du inte glömma att söka bygglov för din inglasning. Tänk också på att balkonginglasningen ska passa byggnaden och inte förändra karaktären. Genom att kontakta stadsbyggnadsnämnden kan du ta reda på om byggnaden är q-märkt, då är en inglasning inte tillåten. Om du bor i en bostadsrätt är det klokt att så tidigt som möjligt kontakta föreningen för att höra om det finns särskilda bestämmelser. Verkar det krångligt? Ta hjälp av ett företag inom balkongbranschen som kan hjälpa dig.

En uppsjö av valmöjligheter

Den som funderar på balkonginglasning i Uppsala kan välja mellan flera olika system och lösningar, som påverkar både stil och funktion. Till att börja med man välja hur man vill öppna inglasningen, något som är viktigt för att kunna släppa in luft. Skjutluckor som man kan dra i sidled är populära eftersom de är enkla och säkra. Du kan dessutom välja mellan en fullhöjdsinglasning med hela glas från golv till tak och ett delat system där glaset sträcker sig från balkongräcket och uppåt. En fullhöjdsinglasning ger ett exklusivt och transparent intryck. När det kommer till glas räcker det med ett lite tunnare glas om man endast vill nyttja balkongen under sommartid, vill man däremot använda balkongen flitigt även i kallare temperatur krävs ett tjockare glas.

9 Mar 2020

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.