Avancerade måleriarbeten bör göras av proffsen

Önskar du dig mer färg i tillvaron? Det är ju så inne med färger i år, och har varit under de senaste åren, när vi har mer och mer gått från den "skandinaviska stilen" med vitt, vitt och vitt, till att vilja ha mer färg inomhus och på våra väggar. Färger påverkar oss på olika sätt, och ger energi utifrån det som de påverkar oss. Därför kan ommålad inredning ge oss ny energi och kan påverka oss på positiva sätt. Men det är inte alltid så lätt att måla om till exempel möbler, fönster eller dörrar, utan att det ser alldeles för amatörmässigt ut.

Måla fönster – kort beskrivning

Om det är så att du märker att färgen börjar flagna på dina fönster bör de målas om. Men hur gör man det? Är det bara att ta en pensel och måla på rikligt med färg? Tyvärr är det inte riktigt så det fungerar. För det första bör du ta bort hela fönstret innan du sätter igång. Spika för fönstergapet med två plankor i ett kryss så att ingen råkar ramla ur det när fönstret är borta. Sedan lägger du fönstret på ett bord där du kan arbeta med det. Skrapa först bort all färg. HAr fönstret beslag bör du ta av beslagen och måla dem med rostfärg. När alla färg är borta kan du sedan grundmåla dem. Först efter det kan du måla om dem, åtminstone två gånger innan du är klar.

Måla dörrar och trämöbler

På samma sätt som med fönster som behöver målas om, bör man alltid ta bort dörrar som ska målas om. Är de lackade, vilket är vanligt när det komer till dörrar, måste lacken tas av, liksom gammal färg. Efter att färgen och lacken har avlägsnats, bör man slipa om dem, eller sandpappra om dem. Sedan grundmålas och först därefter målas om. Sedan är det snyggast att lägga på ett lack som antingen är glansigt eller om du inte vill ha en glansig lack, kan du använda en matt lack. På samma sätt gäller det att gå till väga om du har trämöbler som du önskar måla om.

Det tar tid och energi att måla om hemma, särskilt om det gäller att det ska bli snyggt och se proffsigt ut. Man behöver ha tålamod och inte ha bråttom, då blir det inte snyggt. Om du inte har tid eller ork för detta är det bästa att be proffsiga målare komma och gör arbetet hemma.

20 Feb 2019

Blogg om fönster & bygg

Fönster är vårt stora specialintresse, men vi bloggar om allt som hör renoverande och byggande till. 

Så bli inte förvånad om det dyker upp en artikel om takläggning eller golvslipning mitt i alla fönstersnack.